Nyári a meleg, gyorsan kellene ebédet csinálni: az otthon főzött ebéd finomabb akármelyik hozatottnál. Lazac lesz, de unalmas mindig rizzsel vagy zöldsalátával tálalni, gondolkozzunk csak kicsit. Igen, avokádó van itthon, fenyőmag a hűtőben, parmezán mindig van kéznél - legyen akkor spagetti, méghozzá avokadós pesztóval, ilyen még úgysem volt.
Először enyhén megpirítottam száraz serpenyőben egy kis zacskó fenyőmagot.
Előkészítettem az érett avokádót. Apropó, tudjátok hogy lesz pont jó a boltban keményen vásárolt avokádó? Hát alma vagy banán szomszédságába kell rakni néhány napig és remekül megpuhul. Két gerezd új fokhagymát is kiraktam - ilyenkor a legfinomabb a fokhagyma, továbbá a parmezánt, azaz, most éppen pecorino romano volt kéznél.
Az aprítóba elsőként a halványra pirított fenyőmagot tettem - azért egy kicsit meghagytam belőle eszegetni, mert nagyon szeretem - és teljesen összeaprítottam. Utána ment a tégelybe a fokhagyma, az avokádó puha belseje és a reszelt pecorino.
Pár keverés, majd hozzáadtam egy löttyintésnyi olívaolajat, végül reszelt citromhéjat és egy facsarásnyi citromlevet is, beállítani a végső ízhatást. Összekevertem a géppel, majd megkóstoltam.
Közben a spagetti meg is főtt, azon melegében összekevertem az avokádós pesztóval.
A sütőben megsültek a lazacszeletek: édes chiliszósszal, olívaolajjal, sóval, borssal és egy kis provanszi fűszerkeverékkel ízesítve, lefedve kb. 30 percig 180 fokon sütve. Így nem szárad ki a lazac, mi így szeretjük legjobban.
Remekül passzolt mellé az avokádós pesztós spagetti.
Az avokádós pesztó hozzávalói:
egy kis zacskó fenyőmag
egy érett avokádó
két gerezd zsenge fokhagyma
5 dkg reszelt parmezán vagy pecorino romano sajt
fél citrom leve és reszelt héja
olivaolaj