recept-sztorik

Lepcsánkparty

Lepcsánkparty

Avokádós pesztós spagetti

Mitzi von Küche

2023. június 29. - Mitzi von Küche

Nyári a meleg, gyorsan kellene ebédet csinálni: az otthon főzött ebéd finomabb akármelyik hozatottnál. Lazac lesz, de unalmas mindig rizzsel vagy zöldsalátával tálalni, gondolkozzunk csak kicsit. Igen, avokádó van itthon, fenyőmag a hűtőben, parmezán mindig van kéznél - legyen akkor spagetti, méghozzá avokadós pesztóval, ilyen még úgysem volt.

img_4610.jpeg

Először enyhén megpirítottam száraz serpenyőben egy kis zacskó fenyőmagot.

img_4606.jpeg

Előkészítettem az érett avokádót. Apropó, tudjátok hogy lesz pont jó a boltban keményen vásárolt avokádó? Hát alma vagy banán szomszédságába kell rakni néhány napig és remekül megpuhul. Két gerezd új fokhagymát is kiraktam - ilyenkor a legfinomabb a fokhagyma, továbbá a parmezánt, azaz, most éppen pecorino romano volt kéznél.

img_4607.jpeg

Az aprítóba elsőként a halványra pirított fenyőmagot tettem - azért egy kicsit meghagytam belőle eszegetni, mert nagyon szeretem - és teljesen összeaprítottam. Utána ment a tégelybe a fokhagyma, az avokádó puha belseje és a reszelt pecorino.

img_4608.jpeg

Pár keverés, majd hozzáadtam egy löttyintésnyi olívaolajat, végül reszelt citromhéjat és egy facsarásnyi citromlevet is, beállítani a végső ízhatást. Összekevertem a géppel, majd megkóstoltam. 

img_4609.jpeg

Közben a spagetti meg is főtt, azon melegében összekevertem az avokádós pesztóval.

img_4610.jpeg

A sütőben megsültek a lazacszeletek: édes chiliszósszal, olívaolajjal, sóval, borssal és egy kis provanszi fűszerkeverékkel ízesítve, lefedve kb. 30 percig 180 fokon sütve. Így nem szárad ki a lazac, mi így szeretjük legjobban.

img_4611_1.jpeg

Remekül passzolt mellé az avokádós pesztós spagetti.

img_4612.jpeg

Az avokádós pesztó hozzávalói: 

egy kis zacskó fenyőmag

egy érett avokádó

két gerezd zsenge fokhagyma

5 dkg reszelt parmezán vagy pecorino romano sajt

fél citrom leve és reszelt héja

olivaolaj

A bejegyzés trackback címe:

https://lepcsankparty.blog.hu/api/trackback/id/tr8418152786

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tangó Suszter 2023.09.14. 19:31:52

Egészségetekre! ?Biztosan finom. Azon tűnődöm, hogy szentsegtörés lenne, ha főtt tésztát, pesztó mellé az apritóba téve krémmé alakitani es igy tenni a tálra??

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2023.09.14. 19:46:48

@Tangó Suszter: Egyáltalán nem. Például fogcsináltatás esetén kimondottan előnyös lehet :)

Tangó Suszter 2023.09.15. 11:42:37

@Tangó Suszter: A csuda vigye el! Most ugyan nem maradt le a beírt szöveg fele, csak éppen kerdőjelek lettek az emolyik helyett!??

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2023.09.24. 18:24:01

@Mitzi von Küche: Most szerencsére nincs szükségem fogorvosra, de a pesztónak ezt az avokádós változatát mindenképpen kipróbálom!!!
Köszönöm az ötletet.
süti beállítások módosítása