recept-sztorik

Lepcsánkparty

Gyümölcsös grízes sütemény

AnicasubRosa

2020. július 22. - AnicasubRosa

A receptet a neten találtam, először cseresznyével akartam megsütni, aztán a gyerek hazaállított egy zacskó sárgabarackkal, a piacon meg találtam elfogadható áron meggyet és mivel a savanykás gyümölcsöket úgyis jobban szeretem, ezek mellett döntöttem. Persze, bármilyen idénygyümölccsel jó lehet,…

Tovább

Göngyölt csirkemáj vajban sült galuskával

   Amikor a gyerek elmegy itthonról egy hétre, kirúgok a hámból: olyan ételeket főzök, amiket ő nem eszik meg: spenótot, gombát, belsőségeket. Így például májat.  A göngyölt csirkemáj nem igényel különösebb tehetséget, csak májat és jófajta bacont vagy sonkát, amibe beletekerjük és sütőben…

Tovább

Kapros-tejfölös húsgombóc

Nemrég megjelent Mitzike paradicsomos húsgombóc posztja, ami nekem is nagy kedvencem. A magam részéről úgy vagyok a húsgombócokkal (és a töltöttkáposztával, töltöttpaprikával is), mint Gombóc Artúr (értitek: GOMBÓC Artúr) a csokival: bárhogy, bármikor, bármilyen verzióban.  A múltkorában…

Tovább

Töltött csirkecomb

Klasszik. Amikor nincs ötleted, már unod a rántottat, paprikást, rakottat. Akkor jöhet a klasszikus, hagyományos töltött csirkecomb.  Főtt tojás felkockázva, máj (vagy májkrém, ha valaki még könnyíteni szeretne), áztatott zsemle, petrezselyemzöld, fűszerek, egy nyers tojás. Gomba, sajt, kinek mi…

Tovább

Töltött csirkemell

AnicasubRosa

Szeretjük a töltött csirkemellet, de néha nagyon unom a szeletenként töltögetést, panírozást: a töltelék csúszik-mászik, bosszankodom. Ennek kiküszöbölésére legutóbb máshogyan oldottam meg a dolgot.  Fél-fél csirkemelleket fűszerezés után bepaníroztam, majd felül megnyitottam és a zsebbe pakoltam…

Tovább

Tepertőkrémes gombóc

AnicasubRosa

Kondor Vilmos könyvét, a Budapest novemberben-t faltam egy éjjel, amikor a 27. oldalon a következőt olvastam:  "-Meg kéne kóstolnod ezt a gombócot - lengette a férfi a villát, és a félig leharapott gombócban remegni kezdett a töltelék. Gordon a fejét ingatta, mire a férfi belenyomta a gombóc…

Tovább

Juhtúrós pogácsa

AnicasubRosa

Nagyon szeretem a juhtúrót, natúron, kőrözöttnek, hús töltelékeként, bárhogyan. Legutóbb pogácsába gyúrtam, szerencsére nagy sikerrel.  1 deci tejben két evőkanál cukorral felfuttattam 6 deka élesztőt, majd hozzákevertem 4 evőkanál lisztet és újrafuttattam. Közben 1 kilónyi liszthez adtam kb 40…

Tovább

Hortobágyi húsos palacsinta

AnicasubRosa

Ez az az étel, amit soha ne vegyetek mirelitként, még ha az életetek múlna is rajta és ha lehet, ne kérjétek vendéglőben, mert az életetek múlhat rajta. A mirelit tölteléke valami rémes, ízetlen húspép (igen, egyszer ráfutottam, brrr...), az éttermekben pedig leggyakrabban maradéktemetőként…

Tovább

Kolbásszal töltött karaj színesborsos-mandulás bundában

AnicasubRosa

Közeledik a Húsvét, mi háziasszonyok ilyenkor már azon agyalunk, munka és gyerek mellett hogyan tudnánk úgy összeállítani az ünnepi menüt, hogy ne csak jól sikerüljön, de azért időben is jól szervezzünk.  Anyukám egy hős, aki úgy főzi meg a 10 főre az ünnepi ételsort,…

Tovább