recept-sztorik

Lepcsánkparty

Karfiolos rakott hal

Mitzi von Küche

2020. szeptember 16. - Mitzi von Küche

 A sütőben sült, rakott ételek számtalan variációban népszerűek, a halas változatok azonban ritkábbak. Márpedig minél többször kell halat ennünk - pláne, ha szeretjük, így ezt a variációt ötöltem ki. A karfiol az egyik kedvenc zöldségem, most csodás frisset kaptam a piacon, ez lett tehát a rakott…

Tovább

Régi ízek: Töltött paprika

Mitzi von Küche

 Tényleg, milyen régen ettem! - mondták többen is, amikor megemlítettem, hogy töltött paprikát készítek. Valahogy elfeledkeztünk erről a klasszikus ételről a sok divatos nemzetközi finomság között, amelyek körülvesznek. Ez a töltött paprika most kápia paprikával készült, azért, mert ez édes, nem…

Tovább

Rombuszhal

Mitzi von Küche

Na ilyet is ritkán látunk idehaza, igazi nagy rombuszhal... Mediterrán kalandozásaim során kóstoltam a lepényhalak királynőjének nevezett, igen elismert rombuszhalat, de idehaza még nem volt hozzá szerencsém.  Ez a szép példány jó egykilós volt, egészben akartam megsütni, mert féltem, hogy a…

Tovább

Harcsapaprikás galuskával

Mitzi von Küche

 De jó is lenne, nyáron, halászcsárdában igazi harcsapaprikást enni... De nem lehet, én legalábbis mostanában csak afrikai harcsából láttam, márpedig az igazán finom a folyami szürkeharcsa. Úgyhogy a legjobb, ha magunk készítjük el! Olyan egyszerű és nem sok időbe telik. Felkockázzuk a szép, bőr…

Tovább

Pillekönnyű citromos ricotta torta

Mitzi von Küche

A Lepcsánkparty gasztroblog hetedik születésnapját ünnepeljük ezzel a könnyed nyári ricotta-tortával. Bár az időjárás egyáltalán nem nyárias, az állandó esők és a 98%-os páratartalom miatt inkább a monszun-évszakra hasonlít, de ezzel a csodás desszerttel hamar felvidulunk.  Milyen is ez a torta?…

Tovább

Őzpörkölt

Mitzi von Küche

 Egy kis kétszemélyes luxus a karanténos időkből. Sok finomat főztem, hogy úgy érezzük magunkat, mintha étterembe mentünk volna. Ennek az őzpörköltnek az alapanyaga egyszerűen az egyik német üzletlánc terméke, de talán még jobb minőségű is volt, mint amit a vadásztársaságok boltjaiban lehet…

Tovább

Lusta asszony rétese

Mitzi von Küche

Egy sütemény, amivel nem kell sokat dolgozni - ez az, éppen ilyenre vágytam. Valami oknál fogva nehezen szánom rá magam sütemény vagy torta készítésére. Hogy azért-e, mert régebben nem volt igényünk rá, nem tudom, mert általában mindig finomra sikerülnek a sütik. Most mindenesetre van időm…

Tovább

Fésűkagyló gratin

Mitzi von Küche

 Néha szükség van valami extrára, ha születésnapost köszöntünk és főleg, hogy most csak ketten ülhetünk az ünnepi asztalnál a nagy család helyett. Itt igazi finomságra van szükség... A Szentjakab-kagyló vagy fésűkagyló ilyen különlegesség - már többször is szerepelt a Lepcsánkparty blogon. Általában…

Tovább

Zöldségekkel rakott hal avagy gazdálkodj okosan

Mitzi von Küche

 A hűtő tartalmát naponta ellenőrzöm, így találtam egy doboz fagyasztott tőkehalat, kb. 40 dekányit. Túl egyszerű és unalmas lett volna simán megsütni és rizzsel tálalni, ezért kreáltam ezt a zöldségekkel felturbózott, sütőben sült rakott változatot.  Megfőztem egy adag rizset két személyre,…

Tovább

Máglyarakás

Mitzi von Küche

Igazi hagyományos magyar étel, takarékos, maradékok felhasználására alkalmas. Hogy miért is nem készítettem még eddig, nem tudom. Most viszont adott volt néhány szelet szikkadt kalács és a mai időkben nem dobunk ki semmit - akkor viszont hasznosítsuk a legjobban. Alma mindig van itthon, pár tojás is…

Tovább