recept-sztorik

Lepcsánkparty

Lepcsánkparty

Wellington bélszín

Mitzi von Küche

2017. december 18. - Mitzi von Küche

Igazi nagy ünnepekhez illő nagy étel. A vajas leveles tésztában egyben sütött bélszín gombapéppel bélelve olyan ízharmóniát hoz létre, hogy ha csak rágondolok, csorog a nyálam.

A gombapéphez barna csiperkét vettem.

well1.jpg

 Robotgépben aprítottam, pulse üzemmódban, szakaszosan, hogy ne eresszen levet. Pici olajon pirítottam, sóval, borssal, őrölt kakukkfűvel és rozmaringgal ízesítve. A cél az, hogy a gombapép (szakszóval: duxelle) minél kevesebb nedvességet tartalmazzon. A sütés előtti napon is elkészíthető, hűtőben tárolható.

uj_well_1.jpg

 A jó kétkilós megtisztított bélszín végeit levágtam, hogy egyenletes vastagságú darabot kapjak és két-három napig pácoltam. Az én bevált pácom borsot, angol mustárt, babérlevelet és olajat tartalmaz. Fóliával lefedve raktam a hűtőbe és néhányszor megfordítottam.

uj_well_2.jpg

 Elérkezett a sütés ideje. Először is a bélszín minden oldalát megkapattam olajon, majd hűlni hagytam.

uj_well_3.jpg

 Amikor kihűlt, befedtem a gombapéppel és folpackba tekerve a hűtőbe tettem néhány órára.

uj_well_4.jpg

 Kitekertem egy vajas leveles tésztalapot, a közepére helyeztem a gombás húst és óvatosan felcsavartam. Sok helyen látni, hogy sonkaszeleteket is raknak rá, de az eredeti recept nem tartalmazza és szerintem a sonka megzavarná a bélszín, a gomba és a tészta ízharmóniáját.

uj_well_6.jpg

 Fontos, hogy jól befedje minden oldalát a tészta, amit felvert egész tojással megkenünk, a tetejét díszítjük.

uj_well_7.jpg

 180-190 fokra előmelegített sütőben sütjük. Ez a derekas, két kilón felüli darab 35 percet töltött a sütőben, így lett félangolos.

uj_well_8.jpg

 Sütés után legalább félóráig pihentetni kell a Wellingtont, utána óvatosan felvágni. /Sehol sem találtam az elektromos késemet, így ezúttal nem lett tökéletes a felvágás.../

uj_well_9_1.jpg

 Körítésül majonézes kelbimbót és vajban megforgatott kukoricát tálaltam - hírmondó sem maradt a Wellington-bélszínből...

uj_well_10.jpg

Kellemes karácsonyt kívánunk a Lepcsánkparty olvasóinak!

A bejegyzés trackback címe:

https://lepcsankparty.blog.hu/api/trackback/id/tr4212001034

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

A fickó 2017.12.19. 23:09:05

Ez a mustáros pác jól szétmarta a hús felületét - nem kell ez, nem ad ez hozzá semmit, csak elvesz. :D A felület foszlik, nedves, ezért nincs rendes Mallard reakció, emiatt meg elegendő ízanyag sem keletkezik. Legyen jó érett az a hús és körbepirítás után akár kenhetsz rá kis mustárt, a hűlő hús még be is fogja kissé szívni. De ez a mustáros dagonyát napokig, ezt neee - de tényleg ... :)

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2017.12.20. 09:31:22

@A fickó: A mi ízlésünknek a mustáros pácban érlelt bélszín felel meg a legjobban. Próbáltam már többféleképpen, de amikor visszatértem a réges-régi mustáros pácos eljáráshoz, a család azt mondta: ez az, így az igazi...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.12.22. 21:36:46

Szép!
Megelőztél a posztolásban, bár én már a hónap elején megsütöttem. Azon ritka alkalmak egyike, amikor egyetértek @A fickó: -val. Én nem pácolom a húst, legfeljebb kis olivában érlelem, de megértem, ha nektek így izlik jobban, és nem is vitatom!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.12.23. 15:57:19

Boldog karácsonyt kívánunk Nektek is és a Lepcsánkparty összes olvasójának!
Köszönjük a jókivánságaidat!
süti beállítások módosítása