Tengerparti nyaraláskor a haléttermekben már sokan kóstolták és megszerették a finom rákokat, de otthon is könnyedén elkészíthetjük, felidézve a mediterrán ízeket.
Ez a csomag mélyhűtött rák "Norvég homár" néven kapható, de ne várjunk óriási méreteket, ezek igazából scampik.
A keményebb páncélos, ollós rákok ízben felülmúlják a garnélarákokat, valóban emlékeztet az igazi nagy homár ízére, bár kétségtelenül több munkába kerül kinyerni a finom rákhúst az apróbb fajtákból.
Mosás után a sütőtálban sorbaraktam a rákokat, megsóztam, néhány fokhagymagerezdet szórtam közéjük, meg két negyed citromot, meglocsoltam citromlével és olivaolajjal.
A sütő grillfokozatán kb. 20 percet sütöttem. A sütés vége felé már igen finom illatok kezdtek terjengeni a konyhában.
Vinegrettel ízesített vegyes zöldsaláta szolgált körítésül a rákok mellé.
A kibontása úgy történik, hogy megfordítva kettévágjuk és szétnyitjuk a rák alsó puhább potrohrészét és már szabaddá is válik a kb. fél kisujj nagyságú hófehér és ízes rákhús. A domború háti oldalon futó vékony fekete csík eltávolítása után már be is kaphatjuk a finom falatkát.
Ha nem kapunk scampit, nagyobb méretű garnélarákot is ugyanilyen módon grillezhetünk. A megfelelő méret a 16-20-as, esetleg még a 30-40-es is szóba jöhet (ezek leginkább a M-ban kaphatók nyers, friss állapotban).
Korábbi receptek rákból a Lepcsánkparty blogon:
https://lepcsankparty.blog.hu/2014/04/07/rakok_a_pacban_mitzi_von_kuche
https://lepcsankparty.blog.hu/2017/02/20/mediterran_ebed_itthon_capa_es_scampi