Kacsa és gyümölcs - két jó barát. A kacsahús zsírosságát kiválóan egyensúlyozza a gyümölcsök savanykás íze.
Egy szép nagy hízott kacsamell bőrét óvatosan beirdaltam, sóztam, borsoztam és egy kis provanszi fűszerkeverékkel is megszórtam. A sütőt bekapcsoltam 180 fokra.
Egy felhevített serpenyőbe helyeztem a kacsamellet bórével lefelé. A zsír hamar elkezdett kisülni belőle. Néhány percig így pirítottam,
majd megfordítottam, hogy a másik oldalát is megkapassam kissé.
Amikor már színt kapott, mehetett is be az előmelegített sütőbe (a zsírt kiöntöttem a serpenyőből). A sütőben töltött idő annak függvénye, ki mennyire rozéra szereti hagyni a kacsamellet. A minimum 8 - 9 perc, én kb. 12 percig szoktam sülni hagyni az ilyen méretű húst (pecsenyekacsa esetében rövidebb idő is elég).
A sütés után kiveszem és alufóliába göngyölve pihenni hagyom kb. 5 - 6 percig. A szeletelés kíméletesebb és szebb elektromos kés használatával.
Közben összedobtam a szilvamártást is, roppant egyszerúen. Fél üveg magozott szilvabefőttet egy fazékba öntöttem (levével együtt), megsóztam és balzsamecettel ízesítettem. Amikor felforrt, besűrítettem kukoricakeményítővel és még néhány percig forraltam.
Hamar elkészülő és finom nyári ebéd.
A Lepcsánkparty blog több mint öt éves fennállása során már többször is posztoltunk rozé kacsamell recepteket:
http://lepcsankparty.blog.hu/2013/12/09/roze_kacsamell_birsalmakompottal_mitzi_von_kuche
http://lepcsankparty.blog.hu/2016/04/11/roze_kacsamell_grillezett_zoldspargaval
http://lepcsankparty.blog.hu/2017/05/29/ujkrumpli_sparga_cukkini-gratin_roze_kacsamellel