recept-sztorik

Lepcsánkparty

Lepcsánkparty

Utolsó kommentek:

Benikuty 2021.08.16. 16:21:10

Ezt a gépi "irdalást" a fehértóiak kezdték úgy 25éve, aztán minden nagyobb gazdaság átvette. Előnye és hátránya egyaránt van,utóbbi nagyobb, ezért amikor Akasztón (és csak ott) pontyot veszek, előre megrendelem, és előre szólok, hogy ezt nem kérem. Sajnos az elvárható vágási és pikkelyezési módszerre nem lehet őket rávenni.

Bejegyzés: Pontypaprikás

Boar. 2021.08.13. 12:00:01

@Pierr Kardán: Nézd meg jobban. Ha ez "fél haltest" lenne, akkor látnád a hasüreg hártyáját. Ezek filék, jól levágott filék.
Erről a telefonról nem tudok linkelni, írd be a gugliba, hogy graten schneider, kis szerencsével megtalálod az eszközt is, amivel irdalják.

Bejegyzés: Pontypaprikás

bratya 2021.08.13. 10:00:14

Finom lehet! Kár hogy felénk nagyon nehéz halat beszerezni.

Bejegyzés: Pontypaprikás

Pierr Kardán 2021.08.13. 08:11:39

@Skunkworks: Igen, szerintem is úgy van, ahogy te is mondod, de a nyers halat mutató képen jól látszik, hogy a ponty testének az a része is be van irdalva, ahol a vastag szálkák vannak. Ebből következtettem arra, hogy ez nem filé, hanem egy fél haltest, amiben benne vannak a vastag szálkák is, és irdalással puhítják fel a szálkákat.

Ha ez mégis filé (vagyis az alsó részben nincsenek benne a vastag szálkák), akkor azon a részen szerintem felesleges az irdalás.

(Na, ugye szokták mondani, hogy mindenki másképpen főzi a halászlevet. Ez annyira igaz, hogy a magyar emberek nemhogy a főzés, de az előkészítő irdalás tekintetében is homlokegyenest ellenkező nézeteket vallanak :-)))

Bejegyzés: Pontypaprikás

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2021.08.12. 19:21:11

@Almandine12: Az első képen látszik, hogy pont megfelelő a színe. Igen jó minőségű, Veress-féle paprikát használok.

Bejegyzés: Pontypaprikás

Almandine12 2021.08.12. 18:20:32

Biztos finom lehetett, de szerintem 1 teáskanál pirospaprika nagyon kevés, a levén is látszik, hogy halovány.

Bejegyzés: Pontypaprikás

Skunkworks 2021.08.12. 17:12:46

@Pierr Kardán: Lehet én értem félre de azt írod: "De arról még sosem hallottam, hogy a ponty oldalában lévő vastag szálkákat is eltünteti az irdalás és sózás."
Szóval, ha pontyfilét készítesz vagy veszel, akkor csak az Y szálkák vannak benne (ezek a filé felső részén vannak), ezt irdalással el tudod intézni. A filé késztésekor a bordák (a vastag szálkák) nem kerülnek bele, azokról lefejted a filét.

Bejegyzés: Pontypaprikás

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2021.08.12. 16:30:53

@Pierr Kardán: A pontyot irdalva veszem, a Hortobágyi Halgazdaság boltjában. Már többször készítettem ezt-azt belőle, gyakorlatilag szálkamentes /mondjuk, eléggé be van vágva/. Jó a minősége, nem zsíros és teljesen friss - többet mi nem kívánhatunk...

Bejegyzés: Pontypaprikás

Pierr Kardán 2021.08.12. 16:15:30

Ejha, ilyenről még nem hallottam. Azt tudom, és gyakorlom is, hogy az oldalvonal feletti hús-részben (a cikkben a második képen látható, vörösebb csíktól a hal háta felé, a felfelé eső részben) lévő Y szálkák az irdalás és a sózás hatására* annyira megpuhulnak, hogy sütés/főzés után zavartalanul megehetőek. De arról még sosem hallottam, hogy a ponty oldalában lévő vastag szálkákat is eltünteti az irdalás és sózás.

Megjegyzés: azért van a csillag a sózás után, mert közepesnél nagyobb hal esetében csak maga a sózás nem tünteti el az Y szálkákat. Sokan kipróbálják, de mivel nagy a hal, ezért nem puhulnak meg a szálkák, ezért teljes joggal mondják, hogy nem működik a módszer. Nagyobb halak esetében sűrűbben kell irdalni a halat, valamint a só mellett pici szódabikarbónát és be kell masszírozni az irdalásokba és legalább egy órát kell hagyni pihenni a halat az Y szálkák megpuhulásához.

Bejegyzés: Pontypaprikás

látjátok feleim szümtükkel 2021.08.11. 13:48:33

@Mitzi von Küche:

Az előkészítő pirítást is az edényben csináltad?

Bejegyzés: Borjúpörkölt okoskuktában

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2021.07.29. 09:20:37

@Tangó Suszter: És legalább láthatod, hogy milyen egyszerűen működik a híres Panda kukta.

Bejegyzés: Borjúpörkölt okoskuktában

Tangó Suszter 2021.07.29. 00:43:14

Na tessék! 0 óra 42 perc és éhes lettem a poszttól.

Bejegyzés: Borjúpörkölt okoskuktában

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2021.06.26. 09:31:18

@Tangó Suszter: Dehogynem jó. Ettem már káposztás kockával töltött kacsát, véleményem szerint jobb külön-külön, mint egyben.

Bejegyzés: Káposztás kocka

Tangó Suszter 2021.06.25. 21:07:17

@Tangó Suszter: Link helyett Google: Káposztás cvekedlivel töltött kacsa.

Bejegyzés: Káposztás kocka

Tangó Suszter 2021.06.25. 21:05:22

@Tangó Suszter: Francba! Megint eltűnt a kommentem fele!

Bejegyzés: Káposztás kocka
süti beállítások módosítása