recept-sztorik

Lepcsánkparty

Lepcsánkparty

Csíkos kalács (AnicasubRosa)

AnicasubRosa

2017. január 30. - Mitzi von Küche

Ahogyan öregszem és kezdek szentimentális lenni, egyre inkább hiszem, hogy a gyermekkori emlékek nem tárgyakról szólnak, hanem élményekről, hangulatokról, ízekről, illatokról. Anyukám remekül süt, főz és mindig beleteszi szívét, lelkét az ételbe. Nyári gyümölcsszedő…

Tovább

Sertésszűz sütőzacskóban, aszalt gyümölcsökkel

Mitzi von Küche

 Zamatos, puha hús körítéssel, gyorsan, mindent bele a zacskóba, meg a sütőbe és rá sem kell nézni... Ennyi a rövid története ennek a finom vacsorának. Könnyebbet kívánni sem lehetne.  Ezt a szép, egészben hagyott, lehártyázott és befűszerezett szűzpecsenyét olajon…

Tovább

Zarzuela - a csodás spanyol ragu

Mitzi von Küche

Egyik nagy kedvencem a zarzuela, a spanyolok vegyes hal- és tengeri herkentyű raguja. Egy régi zenei műfajról kapta a nevét: a zarzuela népi zenés darab, vegyesen dalok, táncok és drámai jelenetek egymásutánja - így érthető az elnevezés is. A zarzuela az éppen rendelkezésre álló halakból, rákokból,…

Tovább

Bélszín egészben sütve svéd gombasalátával

Mitzi von Küche

 A nosztalgia ihlette ezt az ünnepi vacsorát. A svéd gombasaláta nagyon népszerű volt régebben idehaza, de mostanában már sehol sem lehet találkozni vele - ideje újra feleleveníteni az elkészítését. Az egészben sütött bélszín pedig nálunk a bárhol-bármikor gasztrokategória győztese.  A svéd gomba…

Tovább

Lencsegulyás

Mitzi von Küche

Az új év beköszöntekor aprószemű ételeket fogyasztani szerencsét és bőséget hoz a hagyományok szerint, de a hidegebb időszakban máskor is jólesik ez a melengető, gazdag leves. A legjobb ízű a lencsegulyás marhahúsból készítve: 1,2 kg marhalábszár felkockázva, mellé 40 dkg lencse, 3 nagyobb…

Tovább

Betlehemek Bergamoból

Mitzi von Küche

Bergamo városában ősz végi látogatásunkkor az Alta Citta (Felsőváros) egyik templomában teljesen váratlanul egy betlehem-kiállításba csöppentünk. Ezek tulajdonképpen diaporámák, azaz három dimenziós képek élethű figurákkal, perspektivikus háttérrel. Legalább negyven darab volt kiállítva több…

Tovább

Mogyorós csók

Mitzi von Küche

Félkézzel, fél perc alatt összeállítható ez a könnyű és finom mogyorós csók. Hirtelen ötlettel dobtam össze - azon merengve, mit kezdjek egy zacskó mogyorós töltelékkel. Nehogy túl kevés édesség szerepeljen a karácsonyi asztalon... Jó szívvel osztom meg, kezdő konyhatündérek is nagy sikert…

Tovább

Nincs karácsony bejgli nélkül

Mitzi von Küche

 Régi, többgenerációs családi recept kézzel írott receptkönyvemből. Karácsony előtt nálunk mindig készül bejgli, régebben nagymamám, majd anyukám sütötte, most pedig rajtam a sor. Szoktunk mákos és diós tekercset is sütni, de ma már inkább a diós a népszerűbb, így abból készítek dupla adagot. A…

Tovább

Aszaltszilva és sárgabarackleves

Mitzi von Küche

Adventi és karácsonyi klasszikus idehaza az aszalt szilvaleves. Most egy kis extrával készítettem: aszalt sárgabarack is került bele. A magvalt aszalt szilva és a sárgabarack is olyan puha volt, hogy semmilyen előzetes áztatást nem kívánt.  15 deka kisebb darabokra aprított aszalt szilva és…

Tovább

A mór ingben - Mohr im Hemd

Mitzi von Küche

Ez a finom csokoládés felfújt a sötét csokoládé és a fehér tejszínhab ellentétéről kapta a nevét. Egyes források szerint Verdi Otello című operájának 1888-as bécsi operaházi bemutatója ihlette az édességet. Ausztriában és Bajorországban egész évben kapható éttermekben, de karácsonykor különösen…

Tovább
süti beállítások módosítása