recept-sztorik

Lepcsánkparty

Lepcsánkparty

Húsos derelye, ahogy Nagymama készítette

Mitzi von Küche

2016. november 28. - Mitzi von Küche

Ezt a több mint száz éves receptet Nagymamám sokszor készítette, olykor gyerekként segédkeztem is  neki. Mindig örültünk, ha pilmenyi - пельмени - készült, mert nagy családi kedvenc (Nagymama született orosz lévén autentikus is a recept). Fél kiló átszitált liszthez…

Tovább

Ördöghal tengerész módra - Rape a la marinera

Mitzi von Küche

Az ördöghal különleges: a többi halfélétől eltérően tömör, hússzerű állagú, finom ízét sokan a homárhoz hasonlítják és abszolút szálkamentes. Ritkán kapható nálunk, de most beszerezhető, így könnyen elkészíthetjük ezt a mediterrán finomságot. A 'rape a la marinera', azaz a tengerész módra ekészített…

Tovább

Ludaskása

Mitzi von Küche

 Ha a ludaskásáról esik szó, mindenki azt mondja: - ó, milyen finom, de rég is ettem...  Ideje, hogy felelevenítsük a régi magyar konyha egyik jellegzetes ételének a készítését most, hogy itt a ludak idénye. A hozzávalók, a piacról beszerezve:  egy hízott libamell fele,…

Tovább

Fehérborban posírozott lazac

Mitzi von Küche

Ó, milyen előkelően hangzik: posírozott lazac... Hát még milyen egyszerű dolog elkészíteni! Ezúttal a mikrosütőt használjuk, és már rövid idő alatt kész is ez az ünnepekre is kiváló fogás. Hogy mi is az a posírozás? Zöldséges alaplében, forráspont közeli hőfokon való…

Tovább

Kacsa és birsalma: nyerő páros

Mitzi von Küche

A kacsacombot és mellet mindenki szereti, de sokszor elég zsíros, a szokásos párolt lilakáposztával körítve meg egyenesen kihívás a gyomornak. Ezt próbáltam feloldani a kacsa és a birsalma párosításával. Remekül kiegészíti egymást a kettő, a savanykásan édes birsalma jól kompenzálja a kacsahús…

Tovább

Provanszi marhapecsenye

Mitzi von Küche

Provanszi fűszernövényeimmel teli kosárkám ihlette a következő ételt, amely a Lepcsánkparty blog hagyományaihoz híven egyszerűen elkészíthető és nagyon finom. A friss zöldfűszerek mellett kellett még egy szép marhahús, ezúttal egy gusztusos 60 dekás stefánia. Fűszerezésül feketebors-, szegfűbors-…

Tovább

Vargányás hosszúmetélt szűzérmékkel

Mitzi von Küche

Őszi sláger friss vargányára és szűzpecsenyére hangszerelve. E gyönyörű friss példányokat most hoztam a piacról. Némi kozmetikázás, azaz a földes részek letisztítása, alapos leporolás (én a kalapokat is lecsapatom egy kis vízzel) után nagyobb darabokra vágtam a…

Tovább

Borjúpaprikás galuskával

Mitzi von Küche

Köztudott, hogy a magyar férfiak kedvenc étele a pörkölt és a paprikás. Ha megkérdezik őket, mit szeretnének enni, általában ez az első választás. Valami ilyesmi ihlette ezt a gyors borjúpaprikást is. Fehér sós szalonnát kockára vágva kiolvasztottam, megdinszteltem rajta egy nagy fej fehér…

Tovább

Spenótos lazac leveles tésztában

Mitzi von Küche

Itt a Wellington módra készített bélszín unokatestvére: ropogós leveles tésztába csomagolt hal valami zölddel övezve. Roppant finom és mutatós, ehhez képest egyszerűen elkészíthető. Első ízben próbálkoztam a lazaccal ilyen módon, de nem utoljára. Legelőször egy kiolvasztott csomag rostos spenótot…

Tovább
süti beállítások módosítása